V Praze máme několik týmů, které se zabývají kreslením a navrhováním konstrukcí strojů na výrobu potravin i krmiv a také tyto projekty u zákazníka samostatně vedou.
Tým Andrewa Sima se v současné době skládá z 12 členů s odlišnými rolemi a senioritou. Jsou zde 3 projektoví manažeři, kteří řídí každý projekt od začátku do konce, 2 zkušení vedoucí projektoví inženýři, kteří poskytují podporu při návrhu složitých částí zařízení, a 5 projektových inženýrů, kteří řeší hlavní část projektových úkolů.
Tým Andrew spolupracuje s mnoha dalšími pobočkami Bühlera v různých zemích. Většina projektů je zadávána z centrály ve švýcarském Uzwilu, některé z Bühlera v německém Braunschweigu, ale spolupracuje také s pobočkami Bühlera v Itálii, Francii, Austrálii, Maroku, Spojených arabských emirátech, Íránu, Turecku a Jižní Koreji.
V roce 2022 pracovali na více než 72 projektech pro zákazníky společnosti Bühler po celém světě. Nejčastěji navrhovali extrudéry na krmiva pro domácí zvířata a pro výrobce snídaňových cereálií, mlýny na krmiva, sušárny, peletovací a mlecí systémy.
Andrew a jeho kolegové pracují také na vývoji vysoce inovativních a pokročilých řešení pro takzvané mokré textrudáty, což jsou rostlinné náhražky masa, které se obvykle vyrábějí ze sójových nebo hrachových bílkovin. Jsou k dostání v supermarketech ve formě hamburgerů, klobás a kousků. Mokré textrudáty se od suchých textrudátů liší tím, že mají krátkou trvanlivost a vyžadují chlazení srovnatelné se skutečným masem, zatímco suché textrudáty mají dlouhou trvanlivost, ale vyžadují rehydrataci před vařením.
Od zahájení prvních pokusů s mokrými textrudáty v roce 1999 až do současnosti dosáhla společnost Bühler velkého pokroku. Dnes prodává rozsáhlá průmyslová řešení předním potravinářským firmám.
Ptali jsme na letošní nejzajímavější projekty: „Letos to určitě byla práce na velkém mlýně na krmiva u nás v Česku. Továrna na krmiva bude mít kapacitu 120 000 tun ročně a měla by být dokončena v roce 2023. Náročné bylo spolupracovat se stavebními firmami najatými zákazníkem a zajistit úspěšné výsledky při definování rozhraní a optimalizaci procesů“, poznamenává Andrew.
„Další skvělá příležitost byl rozsáhlý projekt v Srbsku pro světoznámou společnost, která vyrábí potraviny a nápoje a která je také světovou jedničkou v oblasti analogů masa. Poučili se z práce na podobné lince na pobočce tohoto zákazníka zde v Česku, takže jsme byli schopni lépe optimalizovat naše výkresy, instalaci a také efektivněji vše uvést do provozu. Tento projekt se ukázal jako náročný kvůli zpoždění dodávek v důsledku Covidu a také díky množství změn provedených během projektování, které zohledňovaly vývoj na tomto rychle se měnícím trhu. Navzdory těmto výzvám se zdá, že závod je na dobré cestě k úspěšnému zprovoznění na začátku příštího roku. Spokojenost, která plyne z poskytování inovativních a vysoce kvalitních řešení pro naše zákazníky včas a v rámci rozpočtu, žene náš inženýrský tým kupředu.“
Andrew považuje za výhodu možnost pracovat pro globálního lídra s mnoha zákazníky, kteří jsou rovněž globálními lídry na svých trzích. Také považuje za důležité, že může cestovat do jiných poboček společnosti Bühler a setkávat se se zákazníky a kolegy a vidět tak svoji práci i v realitě.
Andrew si na společnosti Bühler jako zaměstnavateli nejvíce cení toho, že se jedná o rodinnou firmu s přátelským a produktivním pracovním prostředím a že může pracovat v moderní, pohodlné a dobře umístěné kanceláři, užívá štědrých benefitů a mimopracovních aktivit s kolegy, jako je fotbal a další sporty, páteční pivo a víkendové výlety na chaty.


